Beluister de podcast op   Logo Spotify podcast   Logo Itunes podcast

Beluister de podcast op   Logo Spotify podcast   Logo Itunes podcast

Luister de podcast

woensdag 3 april

Een vrouw naar Gods hart (2)

Volgens Petrus blijkt de werkelijke schoonheid van een vrouw niet in haar uiterlijke verschijning. Hoe mooi haar kapsel zit, of het goud dat ze draagt, of de kleding die ze met zorg kiest. Nee zegt hij, werkelijke waarde heeft wat verborgen ligt in haar hart. Een zachtmoedige en stille geest. Dat is kostbaar voor God (1 Petr. 3: 4). Zo versieren vrouwen zich, volgens Petrus. Met als belangrijkste kenmerk; zij hopen op God. 

Kracht

De Spreukendichter spreekt van een deugdelijke vrouw (Spr. 31: 10). Beter is het om te vertalen ‘een vrouw van kracht’. In zichzelf kwetsbaar, als ieder ander. Zij is echter sterk gemaakt in haar zwakheid, door de wijsheid, genade en het dienen van de Heere. Straks zal duidelijk worden dat dit in allerlei activiteiten tot uitdrukking komt. Luiheid kun je haar niet verwijten (Spr. 31: 27). Ze is één en al inzet voor de taken die de Heere haar geeft. 

Dat blijkt ook wel uit het vervolg. Ze blijkt een bedrijvige vrouw die van alles onderneemt. Ze werkt met wol en vlas (vs. 13), doet aan internationale handel (vs. 14), nog voor het licht wordt staat ze op om het ontbijt te verzorgen. Daarbij geeft ze leiding aan het huispersoneel. Ze geeft dus niet alles over, maar gaat zelf voorop (vs. 15). Als zij een akker ziet die haar aanspreekt, kan ze de waarde ervan bepalen en hem verwerven. Ze plant er een wijngaard op (vs. 16). Ze is energiek en actief, de hele dag door (vs. 17-18). Ze draait het spinnewiel, zodat er kleding zal zijn (vs. 19). De armen kloppen bij haar niet tevergeefs aan (vs. 20). Kou kan haar gezin niet deren, ze zijn op de sneeuw gekleed (vs. 21). Ze ziet er prachtig uit, het moet een welvarende vrouw zijn geweest. Met linnen en purper. Ze blijft zich dus mooi maken, ook al trekt het gezin aan haar en is ze bedrijvig (vs. 22). 

Poort

Deze beschrijving vindt een focuspunt in Spr. 10: 23, waar haar man in de poort zit. Haar man kan dus in alles zo op haar vertrouwen, dat hij zelf zijn verantwoordelijke taak in de samenleving kan oppakken, als bestuurder. Het huishouden loopt, het bedrijf loopt. Zijn vrouw is bescheiden, voorzichtig en doortastend. Ze zal voorkomen dat hij benadeelt wordt. Zij verhoogd zijn reputatie in de poort. Hij looft haar. Ze zijn dienstbaar aan elkaar, het gezin en de samenleving.

Bonhoeffer: ‘De gemeenschap op aarde is maar een begin van de eeuwige gemeenschap, het aardse huis is een afspiegeling van het hemelse huis. Het aardse gezin weerspiegelt Gods vaderschap over alle mensen die Zijn kinderen zijn.’ 

Luister deze blog als podcast

Lees verder over dit onderwerp