Beluister de podcast op   Logo Spotify podcast   Logo Itunes podcast

Beluister de podcast op   Logo Spotify podcast   Logo Itunes podcast

Luister de podcast

vrijdag 15 april

Gebed op Goede Vrijdag

Mensen worden het diepst gevormd als ze veel met hun leermeester optrekken. Bij Luther aten allerlei gasten mee aan tafel. Zo ook Johann Mathesius. Hij maakte aantekeningen die we nu kennen als Luthers’ tafelgesprekken. Zelf liet hij ons echter een gebed na.

Mathesius

Johann Mathesius (1504-1565) was een Lutheraan, die als pastor en hervormer zijn werk deed in de zestiende eeuw. Hij had er al een periode van studeren en werken opzitten, toen een geslaagde investering in een mijnproject hem de financiële middelen verschafte om zijn leven in dienst te stellen van het Koninkrijk. In 1540 leefde hij enkele maanden bij Luther in huis, waarbij hij aantekeningen maakte van zijn tafelgesprekken. Deze aantekeningen zijn tot op vandaag populair onder Lutherlezers.

Gebed

Jarenlang diende Johann Mathesius als predikant in de plaats Joachimsthal. Deze Lutherse predikant liet ons het volgende gebed van eigen hand na, voor Goede Vrijdag: 

Heere Jezus, U bent gehoond, geslagen, door valse getuigen beschuldigd, terechtgesteld en veroordeeld. Opdat U ons zou bevrijden van alle aanklacht en oordeel. Wij danken U voor de smarten en het lijden, door U gedragen en wij bidden U: laat Uw smaad onze eer zijn en help ons, dat wij U en Uw waarheid voor de mensen met vreugde belijden en wij door de Geest van Uw Vader geduldig in deze boze wereld mogen volharden van nu aan tot in eeuwigheid. Amen. 

Luister deze blog als podcast

Lees verder over dit onderwerp

De Heere leidt ons leven (2)

De Heere toont in Psalm 23 dat Hij als de Herder ons leven leidt. ‘De HEERE is mijn Herder, mij zal niets ontbreken.’...

Nader tot U

Nader tot U, o Heer’, nader tot U;Drukt mij de zorg ter neer, ik kom bij U.In al mijn pijn en smartWensch ik met heel...