Beluister de podcast op   Logo Spotify podcast   Logo Itunes podcast

Beluister de podcast op   Logo Spotify podcast   Logo Itunes podcast

Beluister de podcast op   Logo Spotify podcast   Logo Itunes podcast

woensdag 10 juni

De engelen hebben er oog voor

De één doet zichtwerk, terwijl een ander meer achter de schermen bezig is. Dat geldt in allerlei sectoren. De man van de planning is niet minder nodig dan de salesmanager. De laatste is meestal de man die aan de voorkant juicht, terwijl een planner aan de achterkant koortsachtig probeert de touwtjes bij elkaar te houden. Ieder krijgt een eigen opdracht in het leven. Ook in het christelijke gemeenschapsleven is er verschil in taak en invloed. Wat weegt daarbij het zwaarst?

Onopvallend

Islay Burns schreef een biografie over het leven van zijn vader Rev. William Hamilton Burns (1779-1859). Met als titel: ‘The pastor of Kilsyth’. De eerste twintig jaar van zijn bediening als dorpsdominee gingen ogenschijnlijk zonder veel rimpelingen voorbij. Zijn zoon schrijft over deze periode in het dorpje Dun: ‘De eenvoudige annalen van een dorpsdominees’ dagelijks leven zijn gelijkmatig en rustig. Ze behoeven weinig ruimte voor de pen van een biograaf.’  Toch doet hij het werk daarmee niet af als onbelangrijk. Integendeel. ‘Het is vanuit hemelse ogen bezien interessanter en kostbaarder dan elk werk dat op aarde gedaan wordt. Vanuit de wereld beschouwd is het echter het meest verborgen. Engelen kijken ernaar; bezig, verlangend. Drukke mensen nemen het niet waar.’  


Vreugdevol

Willem Hamilton Burns hield een dagboek bij en schreef eens: ‘Zag mevrouw A. In een slechte staat van gezondheid, maar in een aangename gemoedstoestand. Prettig – maar ach, zo zeldzaam! – om de ziel te zien bloeien terwijl het lichaam zwak is en wegkwijnt. Juichend en verlevendigd door de dierbare beloften en vreugdevol in hoopvolle glorie. Bad met haar, met meer genoegen en gemak dan normaal. Het bezoeken van zieken is erg nuttig en soms het meest aangename deel van de taken. Daar is zoveel te leren! Newton vergelijkt in zijn brieven het nut van deze activiteit voor de dominee, met het bezoek aan de ziekenzaal van het ziekenhuis door een arts.’ 

In de stilte


Geregeld overvalt je de vraag of wat je doet werkelijk van waarde is. Kranten schrijven er niet over en actualiteitenprogramma’s belichten andere onderwerpen. Die meer in het oog springen en daardoor waardevoller lijken. God ziet echter een andere werkelijkheid. Hij doorziet wat voor ogen is en blikt tot in het hart dat schuilgaat achter de handen. Dan is die beker koud water van geweldige waarde (Matt. 25: 31-46). 
Waar het Koninkrijk van God (naar onze waarneming) gestalte krijgt in deze wereld zijn wij geneigd om het grote te zien. Dan zou ik in het geval van William Hamilton Burns schrijven over de opwekking waarin hij naderhand een rol zou krijgen. Voor God telt echter niet allereerst het grote, maar dat wat in de stilte gebeurt. Liefdedienst in de stilte springt niet in het oog, maar God is ermee gediend. De engelen zien het en verheugen zich erin.

  • Leestip: The pastor of Kilsyth (Banner of Truth, 2019)

Lees verder over dit onderwerp

Blijmoedig belijden

‘Welk geschenk is groter dan dat van God Zelf? Wat kan Hij meer geven dan zichzelf?’ Dr. H. Bavinck geeft oog voor...

Daarom gaan we naar de kerk

Kooltjes dienen bij elkaar te liggen, om te blijven gloeien. Zo is het ook met gemeenteleden. Ds. A.A.F. van de Weg...