Beluister de podcast op   Logo Spotify podcast   Logo Itunes podcast

Beluister de podcast op   Logo Spotify podcast   Logo Itunes podcast

Luister de podcast

donderdag 17 maart

Kleine Westminster catechismus over het heilig avondmaal

Onder Bijbelgetrouwe christenen in de wereldkerk, is de Westminster catechismus een invloedrijk belijdenisgeschrift. In twee vragen gaat deze catechismus in op het heilig avondmaal. 

Kern

Veel bladzijden vol schrijven over een hoofdpunt uit de geloofsleer is niet moeilijk. Het kort en krachtig samenvatten blijkt veel lastiger. Om jongeren of aankomende belijdende leden in kernpunten van de inhoud van de geloofsleer mee te geven, koos men in het verleden vaak voor het gebruik van een catechismus. Door middel van vragen en antwoorden werd de kern van de boodschap vastgelegd en doorgegeven. 

Heilig avondmaal

De kleine Westminster catechismus (1647) gaat in twee vragen in op het heilig avondmaal. Op een kernachtige manier drukt men zich uit over de inhoud van het avondmaal en wat er nodig is om er aan deel te nemen. 

Wat is het heilig avondmaal? 

Het heilig avondmaal is een sacrament waarin Christus’ dood verkondigd wordt in het uitdelen en ontvangen van brood en wijn, zoals Hij Zelf heeft ingesteld. Degenen die het waardig ontvangen, worden niet op een lichamelijke en vleselijke manier, maar door het geloof deelgenoot van Zijn lichaam en bloed en van al Zijn weldaden. Hierdoor worden zij geestelijk gevoed en groeien zij in de genade. (1 Kor. 10: 16, 1 Kor. 11: 23-26). 

Wat wordt vereist om het heilig avondmaal waardig te ontvangen? 

Van degenen die waardig aan het heilig avondmaal willen deelnemen wordt vereist dat ze zichzelf beproeven wat betreft hun kennis in het onderscheiden van het lichaam van de Heere. (1 Kor. 11: 28-29) Deze zelfbeproeving betreft de vraag of hun geloof zich door Hem laat voeden en of ze berouw, liefde en nieuwe gehoorzaamheid in zichzelf ontdekken, opdat ze niet onwaardig komen en zichzelf een oordeel drinken. (2 Kor. 13: 5, 1 Kor. 11: 31, 1 Kor. 10: 16-17, 1 Kor. 5: 7-8, 1 Kor. 11: 28-29). 

Leestip: Belijden in zevenvoud – Harmonie van zeven protestantse belijdenisgeschriften, prof. dr. A. Baars en drs. A. Groothedde.  

Luister deze blog als podcast

Lees verder over dit onderwerp

Filippus en de kamerling (3)

Wat las de kamerling uit Candacé in de profetieën van Jesaja? Ds.W.L. Tukker gaat daarop in, bij zijn meditatie over...

Filippus en de kamerling (2)

‘Die man had een boekrol bij zich van Jesaja. En daar zat hij op reis in te lezen. Hij was al in Jesaja 53!’ Aldus ds....

Filippus en de kamerling (1)

‘Voor ons ligt de allerbekendste geschiedenis van Filippus en de Moorse kamerling. Moge de Heere ook de bekende delen...