Beluister de podcast op   Logo Spotify podcast   Logo Itunes podcast

Beluister de podcast op   Logo Spotify podcast   Logo Itunes podcast

Beluister de podcast op   Logo Spotify podcast   Logo Itunes podcast

dinsdag 23 juni

Prof. dr. W. van Vlastuin over ‘opwekking vandaag’

‘Hoe is het eigenlijk met de kerk? Is de kerk bloeiend, is de kerk groeiend, is de kerk levend, is de kerk krachtig, is de kerk een lichtend licht en een zoutend zout?’ Dr. W. van Vlastuin schetst een beeld van onze tijd. God lijkt uit het dagelijks leven gebannen. 

Zelf kiezen

‘Je moet je er prettig bij voelen en als het moeilijk wordt en het leven lijden oplevert, dan neem je er afstand van. Dat bepaal jij. Je hebt het allemaal persoonlijk onder controle. Zelfs je leven.’ Aldus dr. W. van Vlastuin over de manier waarop mensen grip denken te hebben over hun eigen bestaan. Deze manier van denken over leven en dood lijkt symptomatisch voor de manier waarop we met het leven in het algemeen omgaan. Van Vlastuin: ‘Er zijn geen waarden die boven jou staan, boven jouw leven staan. Nee, jij beschikt en bepaalt.’ 

Aan de hand van onder andere Charles Taylor en C.S. Lewis trekt dr. Van Vlastuin een aantal lijnen door de tijd. Waarna hij je meeneemt naar opwekkingen in het verleden. 

Edwards

De achttiende eeuw werd een tijd van verlichting genoemd, maar volgens dr. Van Vlastuin was het een tijd van veel donkerheid. Braaf leven zou tot een hemelleven leiden. ‘De radicaliteit van de genade, van de nieuwe geboorte en van de rechtvaardiging van de goddeloze, dat was helemaal weggeëbd. In de prediking, in de kerk, in de beleving.’ 

In die periode vond een opwekking plaats, waar onder andere Jonathan Edwards (1703-1758) bij betrokken was. Een preek over een zondaar in de hand van de rechtvaardige God bleek daarbij veel indruk te maken. Mensen gingen door de knieën voor de heiligheid van God en het vonnis van Zijn wet. Vlastuin: ‘Zo kwam er verootmoediging, een doorbraak van het evangelie in die gemeente van Northampton.’ De Heilige Geest gaf een periode van opwekking.  

Zonde en genade

Van Vlastuin stelt dat de eenvoudige boodschap van zonde en genade ook vandaag indruk maakt. Het Evangelie vernieuwt harten van mensen en daarmee ook gemeenten. Tenslotte geeft van Vlastuin op basis van Edwards enkele kenmerken van opwekking, zoals die aan het licht komen in periodes van revival. 

Luister hier een lezing van Prof. dr. W. van Vlastuin over ‘Opwekking nu?’

Lees verder over dit onderwerp